Cati bani am scutit pentru ca am inmatriculat masina in Bulgaria

0

Posted by beng | Posted in Social & Fun | Posted on 27-01-2020

Tags: ,

Imagini pentru numere bulgariaVa mai aduceti aminte de vremurile cand Rovanica a decis ca Romania sa devina o tara nepoluata si sa platim cu totii taxa de poluare pentru masini?

Era 2007 iar pe vremea aia un salariul MEDIU net era 1000 de lei. Adica atat castiga un om cu experienta in munca, cel mai adesea calificat.
Guvernantii nostri decisesera ca doar masinile mai noi de 2007 sa nu plateasca o astfel de taxa. Iar la vremea respectiva, singura masina ieftina era Loganul. Care incepea de la 6000 de euro.
Pentru o masina mai veche cu 3 luni, diesel, plateai minim 600 de euro. Adica doua salarii medii pe economie, daca erai bogat si iti permiteai o masina de maxim 1 an.

Era la mintea cocosului ca o astfel de manevra era japca pe fata asa ca fratii nostrii Bulgari, sa le dea Dumnezeu sanatate, ne-au primit ca sa ne inmatriculam masinile la ei. Pe firma bulgareasca ce-i drept, insa nu au umflat si ei taxele ca romanii ci le-au mentinut la un nivel decent.

Tin minte ca la vremea respectiva, o masina din ’99 diesel, de 8 ani, avea o taxa de inmatriculare de 1300 de euro. Adica salariul mediu pe 4 luni si ceva, doar ca sa ai voie sa detii o masina.

La bulgari in schimb, treaba era mult mai frumoasa. Cu 300 de euro in loc de 1300 iti inmatriculai masina, aveai numele trecut in talon si primeai si RCA pe tot anul in scorul asta. Daca scadem RCA-ul, putem spune ca bulgarii ne inmatriculau masinile la 200 de euro, cu tot cu comisionul firmei de intermediere.

Din fericire, vremurile astea au trecut insa trebuie sa recunoastem ca le suntem datori bulgarilor. Ne-au scos dintr-un mare cacat, in care ne-a bagat babushka Rovana Plumb.

Aaaa, si sa nu mai zic, pentru noi, astia pana in 30 de ani, RCA-ul costa pe la 2000 de lei iar bulgarii ni-l faceau cu 500-700 de lei. Sa le traiasca neamul!

Astazi, am ajuns la RAR ca sa-mi scot una dintre masini de pe Bulgaria si s-o trag in Romania. Masina luata de noua in 2006 din Bucuresti, o Skoda Octavia, inmatriculata in 2016 in Bulgaria de catre fostul proprietar.

Ajung eu frumos dupa ce in prealabil imi spusese tantica de la call center-ul RAR ca o sa ma coste 550 de lei. Am zis ca aia e, noi suntem mai tepari ca bulgarii cand vine vorba de taxe dar de, o vand mai greu cu numere straine.
Ajung la inspectorul tehnic iar el imi povesteste ca masina mea nu are nu stiu ce drac de “e” trecut pe langa serie, ca e inainte de 2007 (cu 4 luni) iar pentru asta o sa ma coste 1257 de lei omologarea. Doar pentru ca ma mananca in cur s-o trec in Romanica. I-am platit, cu mare durere in suflet insa jur ca sa aprind o lumanare la vii in cinstea bulgarilor.

Dupa 4 ani de tinut masina pe Bulgaria, am zis sa fac un calcul si sa vad cati bani am scutit:

RCA: 800 de lei in medie vs 2000 de lei in RO (abia de anul asta scadeam la 1200 de lei in tara). In 4 ani, am scutit 4800 de lei.
Taxa de inmatriculare pe care multi nu si-au mai recuperat-o: 600 de euro, care in 2016 insemnau 2700 de lei
Taxa pentru emitere factura ca s-o inmatriculez in Romania: 550 de lei (practic e tva-ul platit firmei bulgaresti ca s-o scoata din contabilitate)
Taxa RAR pt omologare: 1257 de lei

In total, cu tot cu taxele infecte ale romanilor am scutit 5693 de lei pentru ca am ales sa cumpar o masina deja inmatriculata la vecini. Adica am scutit cam jumatate din pretul la care se vinde acum aceasta masina.

Traiasca BULGARIA!!!

Write a comment

*