Dacia sandero vs mercedes mai vechi cu 16 ani

0

Posted by beng | Posted in Social & Fun | Posted on 14-06-2015

Tags: , , ,

Zilele trecute am dat o fuga la Giurgiu iar cum la un moment dat am ignorat un indicator de “drum cu denivelari” (pe romaneste – drum cu piscine pentru broaste testoase), am reusit ca sa iau o groapa de mi-au clantanit dintii.

Imediat, m-am trezit ca toate usile mi s-au descuiat si nu mai reuseam sa le inchid. Opresc in prima parcare, repornesc motorul iar totul revine la normal.

Concluzia – Mercedesul meu din ’99 (identic cu acesta), vechi de 16 ani, are un sistem smart care in caz de soc descuie automat usile, facilitand iesirea din masina in cazul unui accident.

Ajung in Giurgiu, la mecanic, iar acesta imi povesteste cum niste politisti de la ei acum 2 ani au ars de vii intr-un Logan din 2010 (ca acesta) pentru ca ramasesera cu usile incuiate si n-au putut sa iasa in primele momente. Nici Loganurile din 2015 nu au inca acest sistem.

In urma cu un an, aveam un Opel Corsa C, din 2000 (ca acesta). Ma intalnesc cu un prieten care tocmai isi cumparase un Logan tot din 2010 ca cel de mai sus, cu vreo 3000 de euro (in 4 ani se devalorizase cu 5000 de euro). Dupa cativa km de plimbat, omul imi povesteste cat de tare i se pare buburuza mea pentru ca el nici macar nu are servodirectie (aia care te ajuta sa invarti usor volanul), ABS (sistemul care te ajuta sa nu derapezi la franare) si nici ESP (sistem care te ajuta ca sa nu te rastorni).

 

Tot aud diversi patrioti care spun ca mai bine iti iei o Dacie noua decat alta masina la mana a doua. Hai sa comparam o Dacia Sandero Second din 2014 (modelul care se fabrica si acum in 2015, cea mai sigura masina de la Dacia) Diesel cu un Mercedes A Klasse din 1999 tot Diesel, ambele fiind versiuni middle:

 

Caracteristica Dacia Sandero 2014 Mercedes A Klasse 1999
 Pret  6800 de euro (http://olx.ro/oferta/dacia-sandero-1-5-dci-75cp-ID43Tdo.html#48eda85c5b)  2490 de euro (http://olx.ro/oferta/mercedes-benz-a-170-1999-ID34tJn.html#7bb31e38c1)
 ABS  ✔  ✔
 ESP  ✔  ✔
 Imobilizator  ✔  ✔
 Aer conditionat  ✔  ✔
 Climatronic  ✘  ✔ (setezi dintr-o rotita temperatura)
 Inchidere centralizata  ✔  ✔
 Computer bord  ✔  ✔
 Oglinzi electrice  ✔  ✔
 Oglinzi electrice incalzite  ✘  ✔
 Geamuri electrice  ✔  ✔
 Radio CD  ✔  ✔
 Incalzire auxiliara (eu de exemplu am Webasto)  ✘  ✔
 Bancheta rabatabila  ✘  ✔
 Airbags  4  8
 Puncte test siguranta (EURONCAP)  29 (din care frontal – 12,8 | lateral – 13,9)  27 (din care frontal – 11 | lateral – 16)
 Cai putere  75  90

 

Ei bine, imagineaza-ti ca Dacia a reusit sa ajunga (cu cateva exceptii) o masina de aceeasi clasa de la Mercedes la dotari in 15 ani. Iar pentru ca Dacia are intr-adevar un design mai modern, second e mai scumpa cu 4310 euro.

De mentionat de asemenea ca am vazut Loganuri din 2007-2009 roase de rugina la praguri iar A Klasse-urile care nu au fost tinute in mocirla (da, nemtii mai au acest obicei prost) abia incep sa aiba rugina pe praguri (pragurile de A Klasse sunt acoperite de un ornament de plastic ce fereste mult de apa si zapada).

In ce priveste costurile de intretinere, acestea sunt la acelasi nivel pentru cele doua masini.

Ca urmare, daca preferi sa-ti iei o Dacie noua sau second de vreo 2-3 ani, nu pot decat sa te felicit pentru donatia pe care o faci pentru marca romaneasca 🙂

Write a comment

*