Cel mai tare scop in viata

0

Posted by beng | Posted in Social & Fun | Posted on 21-12-2014

Tags: , , , ,

Cand eram mai mic (prin liceu),  lucrand pe proiectele online ale unei biserici protestante am ajuns ca sa discut pe forumuri despre scopul omului in viata.

Ideea mea era ca sa o dau cat mai religios posibil, insa oamenii erau mult mai practici decat mine. Scopul lor in mare parte era reprezentat de proprii copii (cam 80%) iar restul de 20% aveau ca tel principal cariera.

Mna, pe drept vorbind, cam aveau drepate. Ce spanac faci daca o arzi cu religia toata ziua? Ajungi un enorias loial, iti mai faci cateva cunostinte insa stim cu totii ca biserica nu prea stie ce-i ala “engagement” pentru oamenii care-i trec pragul. Deci e o varianta cam trista.

Dupa ce s-a terminat proiectul la care lucram, mi-am permis sa gandesc mult mai “la rece” problema. Daca investesti intr-o cariera, e ca si cum ai investi in tine. Si e bine.

Daca investesti in biserica sau mega relatii cu divinitatea, te ajuta si asta destul de mult. Traiesti mai relaxat insa risti sa devii cam egoist si singur. Asta pentru ca ideile bisericesti sunt de tipul “lauda pe Dumnezeu ca sa te trimita pe strazi de aur si sa ajungi bine”. Cu alte cuvinte, lasa-i in durerea lor pe restul si investeste in viitorul tau, ca sa n-ajungi sa arzi in foc.

M-am gandit ca cea mai buna solutie as putea sa o primesc analizandu-i pe cei a caror viata cam ajunge la final.

Dintre batranii pe care-i cunosc, aia care la viata lor au fost niste sictiriti (fie ei si religiosi), au ajuns singuri cuc. Copiii le-au plecat si nici ca le mai pasa de ei. Unii ii mai fenteaza cu cate un telefon din cand in cand daca stiu ca mai pot lua ceva de pe carca lor.

In schimb, aia care la viata lor au avut grija si de altii si o faceau intr-un mod cat se poate de frumos, nici ca reusesc sa se plictiseasca la batranete. Imi vin in minte acum doar urmatoarele exemple:

Da, cam greu sa ajungi un parintele Tanase sau Raed Arafat, putem sa-i consideram niste eroi rari, insa uite mai jos un exemplu ceva mai realizabil. Un politist care a tras din greu la viata lui pentru oamenii care-i ajungeau in “to do list”. Sunt sigur ca exista multi altii (medici, pompieri, strungari, mecanici, constructori) insa de el mi-am amintit acum:

Cariera iti poate fi ruinata destul de usor. Un copil poate muri iar de biserica nici nu mai zic, pentru orice chichita te poate trimite la plimbare. Insa ce poate fii mai tare decat sa investesti in oameni? Si sa o faci frumos.

Write a comment

*