Cum sa nu iti fie fraudate conturile online

1

Posted by beng | Posted in IT & GSM | Posted on 22-08-2013

Tags: , , , , , , , ,

Am tot auzit de oameni care se plang ca le-au fost “sparte” parolele de pe yahoo, facebook sau mai stiu eu ce cont.

De acelasi lucru s-a plans si un fost profesor din liceu care sustinea ca i-a fost sparata parola de la contul de orange.ro de unde i s-au facut reincarcari prepay.

Iti dai seama ca atat facebook, yahoo cat si orange sau alte companii de telefonie mobila nu isi lasa bazele de date nesecurizate, oferind oricarui baietel destept o gaselnita prin care sa fure sau sa schimbe parolele.

Cum se intampla in realitate acest lucru?

Cand te arde plictiseala, incepi sa cauti pe net reduceri. Ba la o haina, ba la un restaurant. Sau ai chef sa iti faci cont pe tot felul de site-uri dubioase care pot fi forumuri sau te miri ce nazbatii. Si cum nu vrei sa ai 1000 de parole, bineinteles ca folosesti acelasi user si parola pe care le ai pe facebook, yahoo si pe alte site-uri mai serioase.

Cel pe site-ul caruia ti-ai creat contul ti l-a stocat intr-o tabela mysql parola fiind criptata in md5. O decripteaza si uite asa incearca sa vada pe unde ti-ai mai creat conturi.

In cazul fostului meu profesor exact acelasi lucru se intamplase pentru ca avea parola lui unica 😉

O metoda si mai urata de frauda la care n-am gasit inca o solutie este plata online cu cardul. E foarte usor sa faci o clona a acelei pagini de payment cu o adresa asemanatoare la care sa difere doar o litera, motiv pentru care prefer sa fac plati online doar pe site-urile pe care sunt extrem de sigur. Nu de alta, dar nu vreau sa ma trezesc fara niciun ban peste noapte.

Iarasi, cel mai rau e ca atunci cand cineva a facut rost de datele tale si stie ca poate face o frauda nu te tepuieste maine si peste 2-3 saptamani, ca sa nu-ti dai seama ce site ti-a stocat informatiile.

Asa ca prieteni, nu mai credeti in povestile nemuritoare cu baietelul care da cu ciocanul in parola voastra si v-a furat-o ci schimbati-va parolele de pe site-urile importante.

 

Comments (1)

test

Write a comment

*