Cum iti controleaza culorile viata

0

Posted by beng | Posted in Social & Fun | Posted on 26-10-2012

Tags: , , , , , , , , ,

Pentru o clipa imagineaza-ti ca exista undeva un buton imens care, odata apasat, va pune in miscare un dispozitiv ce va distruge planeta. Vizualizeaza butonul. Ce culoare are?

Pentru cei mai multi dintre oameni culoarea butonului este rosie din acelasi motiv pentru care sabia lui  Darth Vader este rosie. Desi inca stiinta nu poate inca explica, mintea si corpul uman reactioneaza la 2 culori, rosu si albastru.

 

In diferite situatii rosul sau albastrul pot…

…Sa-ti ofere un avantaj nedrept

Se pare ca rosul iti ofera un plus in ochii arbitrilor. In timpul Olimpiadei din 2004 arbitrii au acordat mai multe puncte sportivilor in rosu, mai ales in sporturi precum boxul sau lupte greco-romane. Un studiu separat la care au participat arbitri de taekwondo care priveau dispute intre competitori imbracati in rosu si albastru, apoi au vazut aceleasi meciuri insa culorile au fost schimbate prin procese digitale. S-a descoperit ca atunci cand erau in rosu atletii aveau cu 13% sanse de a primi puncte in plus.

In cazul in care credeti ca oamenii au fost cei care au asociat culoarea rosie de putere pentru ca asa au fost educati, atunci oare de ce maimutele reactioneaza la rosu? Intr-un experiment, cercetatorii s-au imbracat in rosu, albastru sau verde inainte de a le da unor maimute sa manance. Si, in vreme ce maimutele i-au tratat cu indiferenta pe cercetatorii imbracati in albastru sau verde, la aparitia celor imbracati in rosu au reactionat ca si cum ar fi in primejdie. Deci, pana si pentru animale rosu inseamna pericol. Iar pericol inseamna putere.

Exemplele legate de modul in care reactioneaza oamenii la vederea culorii rosii pot continua. Un studiu realizat in Franta a scos la iveala faptul ca femeile care au ruj rosu pe buze primesc mai multe bacsisiuri de la barbati. Un alt studiu a descoperit ca barbatii ofera cu pana la 26% mai multi bani chelneritelor imbracate in tricouri rosii. Cercetatorii cred ca acest lucru se datoreaza faptului ca rosu este asociat si cu un nivel ridicat de estrogen ceea ce indica sanatate sexuala. Prin urmare doamnele in rosu ii fac pe barbati sa le priveasca ca pe posibile partenere. Pana la punctul la care el este bucuros sa le dea ceea ce ele cer.

 

De asemenea culoarea rosie iti scade IQ-ul lui pentru ca…

 

…Iti manipuleaza inteligenta

Da! S-a descoperit ca daca te uiti la culoarea rosie inainte de rezolvarea unui test de inteligenta iti reduce drastic scorul. Studentii au rezolvat mult mai putine probleme cand rosul era prezent pentru ca ii face pe oameni mai precauti. In plus, te face sa eviti provocarile sau situatiile dificile precum testele. Cu alte cuvinte, rosul nu te pune in starea de gandire productiva.

Si daca te intrebi ce culoare iti genereaza starea de gandire? Ei bine, da – culoarea albastra este raspunsul. Cercetatorii au dat 6 teste logice diferite la peste 600 de participanti pe computere ale caror monitoarea aveau fundalul albastru, alb sau rosu. Daca problema tinea de creativitate participantii au obtinut rezultate de doua ori mai bune pe monitoarele cu fundal albastru decat pe cele cu fundal rosu.

Insa, lumina rosie nu te “prosteste”. In studiul prezentat mai sus, participantii au avut un procentaj cu 31% mai ridicat la rezolvarea unei anagrame pe fundal rosu. Lumina rosie este mai buna pentru orice necesita atentia la detalii pentru ca, rosul iti atrage atentia.

Insa cercetatorii nu stiu inca din ce cauza albastru largeste orizonul gandirii iar rosul il contracta.

Dar culoarea rosie poate…

Sa te faca mai puternic din punct de vedere fizic

Culoarea rosie te face mai puternic si mai rapid. Intr-un experiment, studentilor li s-a cerut sa  stranga in mana un capsator in timp ce citeau cuvantul “strange” scris pe fundal rosu, cenusiu sau albastru. Cand cuvantul era scris pe fundal rosu, participantii strangeau mai tare si mai repede.

In vreme ce culoarea albastra are exact efectul opus, are si ea efecte benefice asupra fizicului.   Lumina albastra te ajuta sa te trezesti chiar daca esti orb. In ochi exista anumiti receptori care n-au nici legatura cu vederea insa sunt sensibili la lumina albastra. Mai exista si alte beneficii. Persoanele expuse la lumini albastre au obtinut rezultate mai bune la testele de memorie cu pana la 70% mai bune decat inaite de expunere.

 

Si daca tot vorbim despre modul in care reactioneaza corpul uman la lumina razele corespunzatoare pot sa…

 

…Te vindece

S-a demonstrat ca diferite frecventa de lumina pot ajuta celulele corpului sa se vindece. Cei de la NASA au studiat intens aceasta problema intrucat atunci cand oamenii sunt in spatiu, lipsit de orice alt ajutor, trebuie sa profite de orice resursa ar dispune. Iar daca celulele s-ar putea vindeca, sa spunem de 150-200 de ori mai repede va dati seama ce avantaj ar avea oamenii. Oamenii de stiinta de la NASA au descoperit ca prin expunerea celulelor la anumite frecvente de lumina acestea sunt incurajate sa creasca si sa se vindece.

In acelasi timp, cercetatorii au descoperit ca printr-o expunere de numai 2 saptamani, timp de 88 de secunde pe zi la lumina rosie anumite dureri pot fi reduse spre zero.

Cat despre lumina albastra s-a descoperit ca aceasta distruge bacteriile si reduce inflamatiile.

Culoriile iti influenteaza modul in care cumperi

Doar nu credeai ca organizatiile cheltuie milioane de euro pe logo-uri si culori degeaba.

Magazinele au descoperit, prin experienta si studii de piata, ca un fundal albastru genereaza vanzari mai mari decat unul rosu. Insa la fel de important este si ambalajul produsului si nevoia pe care acesta o satisface.

Spre exemplu vrei sa sperii oamenii? Folosesti ambalaje rosii. Vrei sa-i faci sa se gandeasca la ei ca la niste persoane mai bune care pot salva lumea? Atunci foloseste culoarea albastra.

Write a comment

*